Tudtad- e...

 

... hogy a böglyök a lovak ádáz ellenségei?

Hatalmas csípéseikkel folyamatos menekülésre késztetik az érzékeny bőrű állatokat. A szabadban élő lovak fás részekbe, kisebb erdőkbe menekülnek nappal a böglyök csípései elől, oda ugyanis a gonosz vérszívók nemigen merészkednek be.
Az ember próbál segíteni a szolgálatában álló hűséges barátokon, s mivel az emberi találékonyság határtalan, kitalálták a bögölycsapdát. Többféle is létezik belőlük, a témát pedig folyamatosan kutatják napjainkban is az ezzel foglalkozó szakemberek.
Mindegyik bögölycsapda alapja, hogy a vérszívókat a fekete szín vonzza legjobban.
Az egyik fajtájánál egy fekete labda fölé piramis alakú hálót lógatnak. Az elv az, hogy a bögöly odaszáll a fekete labdára, és mivel felszállni csak felfelé tud, oldalra nem, ezért beleszáll a hálóba, ami az alakja miatt bevezeti a böglyöt a háló tetejében elhelyezett rovarcsapdába.

Labdás bögölycsapda


A másik fajtánál fekete tálcát töltenek meg víz és étolaj keverékével. A bögöly meglátja a fekete színt, majd a folyadékot, és leszáll inni. Csakhogy a víz tetején elhelyezkedő olaj miatt nehéz lesz, nem tud felszállni, és belefullad a folyadékba. Ennek hátránya, hogy a folyadék felszínét naponta meg kell tisztítani a belefulladt böglyöktől, viszont egy-egy ilyen csapda böglyök ezreit (!) képes elfogni naponta, megszabadítva ezzel az ember hű társául szegődött lovakat a kínzó csípések sorától.

Tálcás bögölycsapda

 

0.024 mp