JELLEGZETES VISELKEDÉS

Hierarchia a ménesen belül

A ménesben élő lovaknál nagyon szigorú rangsor uralkodik. Az alfa kanca a ménes főnöke, ő tart rendet a többiek között, az ő szava mindenki számára szent. A rangsort a lovak mindig betartják, csak akkor van változás, ha új ló kerül a ménesbe, mert akkor neki is be kell illeszkednie a rangsorba. Ezt a már ott lévő lovak általában nem nézik jó szemmel, mindenki próbálja megőrizni a saját helyét, ezért ilyenkor kis ideig zavargások vannak. Aztán felállítják az új rangsort, és újra beáll az egyensúly. Amikor egy csikó megszületik, akkor az anyukája rangját élvezi egészen addig, amíg együtt vannak. Ha a csikót leválasztják az anyjától, akkor annak új helyet kell keresnie magának a ménesben. Ilyenkor rövid ideig megint zavargások vannak, aztán beáll az új rend.

 

A lovak tényleg állva alszanak?

Sokszor hallani: "Állva alszik, mint a lovak." De vajon tudjuk-e, miért mondják? Van-e valóságalapja a mondásnak?
Tény, hogy a ló tud állva aludni. A térdízület speciális alakulása miatt úgy tud állni az egyik hátsó lábán, hogy közben nem terheli az izmait, a másik hátsó lábát pedig szinte lógatva pihenteti. Ebben a helyzetben gyakran látni, hogy fejüket is lógatják, alsó ajkuk is lóg, szemük csukva, és tényleg alszanak.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy soha nem is fekszik le. Vadon élő ménesekben megfigyelhető, hogy a ménes tagjai egymás mellé szorosan lefekszenek, miközben egy vagy két ló állva marad, és "őrzi a többiek álmát", vagyis folyamatosan figyeli a környezetet, és ha veszélyt észlel riadót fúj.
Olyan környezetben ami a ló számára megszokott és biztonságban érzi magát, gyakran látni az összes lovat egyszerre feküdni. Így pihennek, sőt, sokszor olyan mélyen elalszanak, hogy még álmodnak is! Ilyenkor általában az oldalukon fekszenek teljesen kiterülve, és nem ritka, hogy a lábaikat úgy mozgatják közben, mintha épp a legnagyobb legelőn vágtáznának...

 

Itt találtam: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=637824259562014&set=a.196977940313317.52606.148573848487060&type=1&theater

0.014 mp