Zizi néni, a "csikórabló"

Emlékeztek, korábban már mondtam, hogy Anya haragszik Zizi nénire, de csak Zsófitól hallottam fél füllel valami csikórablásról. Kicsit berezeltem tőle, de inkább izgatott a dolog. Amikor a legelőre kijárunk, mindig nézem Zizi nénit és Sárát, és nem értem Anya hogy nem jön ki vele, mikor egész nap csak békésen legelészik. Elhatároztam, hogy addig faggatom, amíg végül elárulja. De a mamám csak nem akart kötélnek állni.


Zizi néni és Sára


Egyik nap aztán, mikor Zsófi bejött hozzánk délután, hogy kicsit megvakarásszon, megkértem őt, hogy mesélje el.

-- Ez egy nagyon régi történet. -- mondta. -- Tudod, mielőtt Zizi néninek megszületett az első csikója, nem nagyon szerette a kicsiket. Féltem is, hogy mit fog majd csinálni a sajátjával, fogja-e rendesen gondozni, vigyáz-e majd rá. Aztán megszületett az ő saját kiscsikója, Szertelen. Zizi teljesen megváltozott, nagyon jó anyuka lett.

-- Akkor még nem volt néni? -- vágtam közbe.

-- Nem,-- nevetett Zsófi -- akkor még nem volt néni. Fiatal kanca volt és  le sem vette a szemét a kiscsikóról. Mindentől megvédte. És mivel a ménesben Zizi volt a főnök, így a csikót is mindenki tiszteletben tartotta.
Zizi mindig mindenhol alfa kanca volt. Ahogy bekerült egy új helyre, új lovak közé, rögtön kivívta magának az első helyet. Így Szertelennek jó dolga volt amíg együtt voltak. Aztán Szertelen 6 hónapos lett... -- Zsófi elhallgatott.

-- Na, ne hagyd abba! Mi történt?

-- El kellett választani Zizitől, hisz ilyen idősen már elég nagyok vagytok, hogy egyedül is elboldoguljatok.

-- Minden csikó? -- kérdeztem.

-- Többnyire. -- válaszolta Zsófi. -- Zizit nagyon megviselte ez az elválasztás. Napokig kereste Szertelent, de mivel őt megvette valaki a gyerekeinek, elszállították a tanyáról ahol akkor laktak, és többé nem látták egymást. Teltek-múltak a napok, és úgy tűnt, Zizi megnyugodott kicsit. Az addig tartó box-fogságból visszaengedték őt a ménesbe a többiek közé. És ekkor történt meg, amire senki sem gondolt volna: Zizi lopott magának egy kiscsikót! Az egyik kancától, aki a ménesben alacsony helyet foglalt el, elvette a csikóját, és nem engedte vissza az anyukájához. Ebből persze óriási kavarodás támadt, mert a kanca nem akarta annyiban hagyni a dolgot, megpróbálta visszaszerezni a kicsit, de mivel a rangsor alján állt, szót kellett fogadnia Zizinek. Végül az emberek tettek igazságot: a kanca visszakapta csikóját, Zizit pedig nem engedték többet olyan ménesbe, ahol kiscsikók is voltak.

-- Hűha! Zizi néninek nem is született több kiscsikója?

--De igen, Sziriusz. Azt is nagyon szépen felnevelte, vigyázott rá, megtanította egy csomó mindenre. Tudod, mikor Anubis, a mamád a tanyára érkezett, azért költöztettük őt Zizi néni mellé, mert amikor majd már te is betöltöd a 6 hónapot, és elválasztanak tőle, akkor Anyukádnak vissza kell mennie a saját gazdáihoz. Te viszont a tanyán maradsz, és azt szeretném, ha Zizi néni majd vigyázna rád, amikor Anyukád már nem lesz itt. -- magyarázta  Zsófi. -- Ez jól is kezdődött, mert a mamád és Zizi néni elég hamar összebarátkoztak, csak amikor már közeledett a születésed pillanata, Zizi néni egyre furcsábban kezdett viselkedni. Kint a legelőn már nem engedett senkit Anyukád közelébe. Úgy védte őt, mint annak idején a lopott csikót. Ezért döntöttem úgy, hogy Anubis saját legelőrészt kap, és hamarosan át is tettük oda. Tulajdon képpen, egyszerűbben ment, mint vártam. -- gondolkodott el Zsófi. -- Viszont mikor megszülettél, Zizi néni folyton a boxaitok között lévő rács felé fordulva bámult téged, és a mamád ösztönösen félteni kezdett. Ezért lett olyan mérges Zizi nénire! -- zárta le a történetet.
-- Aha, most már értek mindent. -- mondtam. -- A lómamáknak sem egyszerű... -- Zsófi csak mosolygott.
 
Akárhogyis, ha Anyának tényleg el kell majd mennie, akkor örülni fogok, hogy van valaki, aki már a születésemtől fogva ismer, és vigyázni fog rám.
 

Zizi néni, a "csikórabló" hozzászólásai

Szólj hozzá

0.018 mp